Ylistönmäki

Ylistönmäki

Lähimetsistä löytyy rauhaa arjen tasapainoksi. Parasta on, että sinne pääsee äkkiä ja lähelle. Riittää vartinkin luontokosketus, mielellään hiljaisuudessa: verenpaine laskee, mieli rauhoittuu, ihminen tuntee itsensä ja kontaktin ympäröivään luontoon. On läsnä. Lukuisia hyviä terveysvaikutteita ei tarvitse lähteä hakemaan kaukaa, eikä tarvitse aina järvimaisemaa ja tunnelmallista laavua tulisijalla. Lähimetsä oli minulle se henkireikä vuonna 2014, mihin menin aina, kun mahdollista. Sittemmin muutimme pois, mutta lähimetsän tunnelma jäi mieleen ainiaaksi ja muistona hyvin vaikeista, raskaista vaiheista.

Syksyllä 2019 tein retken kuin uusin silmin Ylistönmäelle. Nyt jopa sienikorin kanssa. Lisäksi olin oppinut Harjun luontomuseolla enemmän itse alueesta ja rauhoitetuista metsistä "Ylistönmäen itäreunalla Kylmänoron länsipuolella on pitkä jyrkänne, jossa on erilaisia hyllyjä, rakoja ja onkaloita sekä kallionaluksilla lohkareikkoja. Kasvillisuus on pääosin oligotrofista, mutta jyrkänteen alla ja pohjoispuolella esiintyy myös tuoretta lehtoa. Alueella on myös pieni lähdepurojuotti. Lehto on nykyisin Suomen ainoa tunnettu erittäin uhanalaisen hienouurresulkukotilon (Clausilia dubia) esiintymispaikka." (Lähde: Ympäristö.fi)



Tänä syksyisenä hetkenä kuljin Ylistönmäentie 6 parkkipaikan kohdalta ja rinteen ylhäältä kaupunkiin päin johtavia polkuja. Niitä ei ole merkitty ja polkuja kulkee sinne tänne. Kartalla kannattaa pysyä ja vaistota missä esim. tie, asutus menee. Alueella on myös kaivo, josta saat ihanan makuista ja kirkasta kirkkainta vettä. Ristonmaan takaa metsää oli kaadettu ja sieltä tein suurimmat lampaankääpälöydöt. Mukavasti tuli koriin myös kehnäsientä ja kotiin palatessa teinkin samantien sienipyttipannua. Muutama tatti päätyi sienikeittoon. Ja kaikista sienistä ISO varoitus: ole 100% varma mitä poimit.

Sienipyttipannu

2 dl kehnäsieniä/haperoa/tatteja tms.
2-3 keitettyä, kuorittua perunaa (eilistä) tai keitä perunat/raakaa perunaa pehmennä kuutioina 
Sipulia 
Voita
Kananmuna
Mausteita 

Puhdista, pese sienet hyvin kunkin sienen ohjeiden mukaan (linkki sienistä lisätiedoissa). Suosin itse kehnäsientä, tatteja, haperoja: ne ovat parhaimmillaan heti poimittuna ja suoraan pannulle. Kuutioitua perunaa ja sipulia sekaan, mausteet ja kananmunan paisto. Maistui! Lampaankääpää keitin ja kuutioin pakkaseen rasioihin. 


Tällä alueella oli hyvä asua. Talon takapihan metsä Natura-aluetta ja sen rikkautena oli omalla takapihalla nähdyt supikoirat, jäniksiä, lintulaudan lintuja runsaasti sekä oravia. Onkimadot löytyi helposti lehtikasan alta ja pihalla sai rauhassa viljellä perunapeltoa, sipulia, salaattia (kyllä, jänisten tarjollekin) ruohosipulia, kukkia pölyttäjäpoluille jne.

Saavutettavuus: julkinen Ylistönrinne/Ristonmaa, pyörällä, kävellen, auto
P-alue: Tikan-Ristonmaan väylällä joitain vieraspaikkoja
Sijainti: aluelle polkuja alkaen mm. Ylistönmäentie 6, Ylistönmäen kampus, Ristonmaa
Ei tulipaikkoja eli heti-valmiit-eväät mukaan.






Kommentit