Multamäki


Multamäki



Vuonna 2014 kun innostuin luontopoluista ja retkeilystä pyytelin mukaan muutamia ystäviäni. Loin jopa Facebook ryhmän "Retkeilemään" - vastaanotto oli hyvää, mutta vei vasta pitkän ajan jälkeen meitä yhdessä retkille. 6 vuotta kannatti postata luontopäivityksiä ja nyt huhtikuun lopulla 2020 sain yhden ystäväni viimein mukaan. Valitsin perinteisen retkikohteen Laukaan Multamäessä ja vallitsi tottakai perinteisen epävakainen sää: lämmin, ei lämmin, kohta-sataa-lunta-ehkä ja napakka tuuli.

Polkua voi kiertää miten päin vaan, halusin kuitenkin kiertää teatterin kautta eli parkkipaikan kyltiltä lähde vasemmalle. Jos haluat välttää porrastreenin, lähde oikealle. Leirikeskukselta polku vie läpi kesäteatterin ja tiipiit varmasti kiinnostaa lapsia. 





Polku vie myös rantaan laavulle ja tämä oli itselle uusi paikka. Tänä vuonna talvi tuntui, ettei sitä tulekaan, mutta kevät onkin myöhässä ja Peurunkajärvi vielä pitkälle jäässä huhtikuussa. Ystävällä oli makkarapaketti ja minulla täytetyt paprikat - hyvä retkilounas ulkona.


Täytetyt paprikat

-paprikaa
-mitä kaapista löytyy esim. kasviksia, paistettu liha/kana/kala, säilykettä
-tuorejuustoa
-juustoraastetta tai juustosiivut

Puolita paprikat, poista siemenkota ja huuhdo. Väliin täytteet ja voitele päälle tuorejuustoa sekä ripottele pinnalle juusto raasteena tai siivuina. Näissä oli pannulla pehmennettyä parsaa, sipulia ja porkkanaa, paprika tuorejuustoa ja mozzrellaraastetta. 

Ota vahvaa foliota tai tavallista foliota, mutta laita tällöin paprikan alle pala leivinpaperia (ei pala kiinni). Laita paprikat foliopalan keskelle ja sido nyytit nipistämällä kulmat yhteen. 

Avotulella älä laita suoraan liekkeihin vaan ritilän päälle ja anna valmistua noin 10min. Välillä voi katsoa kypsyyttä. Toki kova nälkä niin voi laittaa hiilloksen päälle ja tulee nopeasti.

Folio on kuuma, varo ja avaa nyytit. Herkuttele! Muista pakata tyhjät foliot mukaasi ja lajitella kotona metallinkeräykseen, folio ei kuulu nuotioon.







Tämän jälkeen olikin oikein mainio valinta ne 304 porrasta! Portaat on laskettu puolesta eli voit keskittyä nousuun. Puolessavälissä sykkeet olivat enemmän kuin kiivetty porrasmäärä.. Ylhäällä avautuu upeat maisemat 211m korkeudesta ja kodan alla on Struven ketjun merkintäkivi. Lisää voi lukea infotauluista. Ylhäällä on myös puucee ja laavu, jossa hyvinkin voisi kuvitella yöpyvänsä.






Polku jatkuu keltaisin merkein alas, läpi pienen lammen ja sammalmetsän. Reitin varrella on luonnosta kertovia tietotauluja, joita kannattaa pysähtyä lukemaan, tutkimaan maastoa ja kuulostelemaan lintuja. Matkaa ei tule kuin n. 3km, mutta on mukava perinteinen retkikohde aina ja ulkoilijoita liikkuu alueella paljon, joten polut löydettävissä ja kuljettavissa. Portailla ei talvikunnossapitoja, eli välttääksesi ne portaat lähde kyltiltä oikeaan suuntaan. 

Talvella kävin lumikenkäillen Multamäessä, erityisen sopiva lenkki. Mm. Peurungasta voi vuokrata lumikenkiä ja edullisetkin lumikengät ovat nykyään erittäin hyviä, jos halajat omia ostaa. 

Saavutettavuus: autolla, julkinen Peurunkaan ja Peurungasta kävellen metsäreittiä Multamäkeen, pyöräillen, kävellen
P-alue: paikka 3 autoa, HUOM. tie on huonossa kunnossa erityisesti keväällä 
Sijainti: as, Finnintie 292, 41350 Laukaa







Kommentit

  1. Hyvä postaus, kattava, tästä kohteesta. Kiva, kun jaoit myös tämän retkiruokaohjeen muille. Se oli hyvää :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitoksia Helzu👐hyviä kokkailuja sinulle, mielikuvitusta vaan niin tulee jääkaapin tähteet hyödynnettyä!

      Poista

Lähetä kommentti