Sallaajärvi


Sallaajärvi oli yksi ensimmäisiä luontopolkujani ja löysin ensitietoja ihan Jyväskylän ulkoilukartoilta. Kävin myöhään syksyllä ja sain nauttia kosteasta, väririkkaasta aarnimetsästä tuolloin. Seutu ei ollut ennestään kovin tuttua ja muistan myös alkuharrastuksen jännityksen "yksin metsään". Opasteet olivat tuolloin lahonneita ja samoin pitkospuut, kaikkialla oli hyvin hiljaista ja autenttisen rauhallista.

Nyt kävimme uudestaan, itse 6 vuoden tauon jälkeen, mukanani kauan aikaa sitten tulostettu kartta muovitaskussa (liittyi yhden koulutehtävään, mutta valitsin sittemmin luontokohteen esittelyyn Tourujoen). Ei tarvitse karttaa todellakaan, nyt rastit ja polut merkitty hyvin. Alue on ympärikierrettävissä ja teimme ystävieni kanssa useita lintuhavaintoja: räkärttirastaita, peippoja, käpytikka, hippiäinen ja mustarastas flirttaili pitkin matkaa. Purolla on rauhoittava tunne, metsässä oli vielä talven jälkeen karuutta, mutta kevään edetessä vihreän kaunis aarnimetsä luvassa. 

Auton saa tien varteen muutama autonpaikka levikkeellä ja paikalle pyöräilevät pääsevät tästäkin miettimättä. Bussilla hyppää pois Isolahdessa ja kävele kohteeseen. 
PS. Ylä-Sallaajärvellä on laavu, jatka tietä eteenpäin ja käänny vasemmalle Salakorventie (näkyy kartassa)

Saavutettavuus: kävellen, pyörällä, julkinen Isolahdelle, autolla
P-alue: tienvarressa muutama paikka
Sijainti: Taka-Keljontie 687, Jyväskylä

Kommentit